Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας στην πρώτη παράκληση στην Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:55:00 μ.μ. |  |  | 
Ο Μητροπολίτης Αργολίδας στην πρώτη παράκληση στην Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου (βίντεο)
Με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια τελέσθηκε η πρώτη ακολουθία της παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018, στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στην Πρόνοια Ναυπλίου, από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο και τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σούπρασλ Ανδρέα.

Την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως παρακολούθησαν πάρα πολλοί πιστοί που προσήλθαν για να τιμήσουν την Παναγία.
Ο ιερός ναός της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου είναι δισυπόστατος και το ένα κλίτος του είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία είναι χτισμένη σε λόφο με πανοραμική θέα σε όλη την πόλη του Ναυπλίου.
Μαζί με τον Επίσκοπο Ανδρέα έχουν έρθει στην Ελλάδα και ομάδα εβδομήντα περίπου ορθοδόξων νέων από την Πολωνία, στα πλαίσια του πνευματικού έργου που συντελείται στην μειονοτική ορθόδοξη κοινότητα της χώρας.
Οι Πολωνοί φιλοξενούνται στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος στις εγκαταστάσεις του Ιερού προσκυνήματος Ζόγκα στο Ελληνικό Αργολίδος.
Μαζί με τους μαθητές ,οι οποίοι είναι μέλη ορθόδοξης χορωδίας στην Πολωνία, ήταν κι Ιερείς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους επισκέφθηκαν διάφορα προσκυνήματα, Μονές και αρχαιολογικούς χώρους στην Αργολίδα. Κατά την διάρκεια της παρακλήσεως ,μέλη της ορθόδοξης χορωδίας έψαλλαν στα Πολωνικά.
Μετά το πέρας της παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο ,ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού παρέθεσαν γεύμα στους φιλοξενούμενους Ορθοδόξους Πολωνούς.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας (πολωνικά: Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny) αναγνωρίστηκε αυτοκέφαλη το 1924 και διαιρείται σε 6 επαρχίες και 263 ενορίες με κύριο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Πολωνίας, προεδρευόμενης υπό του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε πάρα πολλές δυσκολίες με το κομμουνιστικό καθεστώς. Μετά το 1991 ξεκίνησε την πρόοδο της κτίζοντας καινούργιους ναούς, μοναστήρια κτλ.
Η Εκκλησία μπορεί να διδάσκει τους νέους στα σχολεία. Μέχρι τότε αυτό ήταν απαγορευμένο καθώς και η κατήχηση που γινόταν σχεδόν παράνομα στις εκκλησίες ή στα σπίτια των ενοριτών.
Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας έχει περίπου 600.000 πιστούς, 423 ναούς, 11 μοναστήρια και ησυχαστήρια. Μεγάλο ρόλο παίζουν νεανικές αδελφότητες κοντά σε κάθε ενορία υπό την επίβλεψη του ιερέα.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σούπρασλ Ανδρέας εξελέγη Επίσκοπος και χειροτονήθηκε στο Μπιαλίστοκ στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 από τον Μακαρ. Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα και έκτοτε διακονεί ως Βικάριος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Μπιαλίστοκ κ. Ιακώβου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: