Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος λειτούργησε την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 εορτή των Βαΐων στον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας στο Ναύπλιο. Σε μία κατάμεστη εκκλησία από πιστούς ο Μητροπολίτης Μαντινείας ο οποίος είναι κι ο τοποτηρητής της μητροπόλεως Αργολίδος, τέλεσε την θεία λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο. Στο τέλος της θείας λειτουργίας μοίρασε το αντίδωρο και τα βάγια στους πιστούς . Ο Ιερέας του ναού πατέρας Ελευθέριος Μίχος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαντινείας για την τιμή που έκανε να παραβρεθεί και να λειτουργήσει στον Ιερό ναό την ημέρα των Βαΐων. Ακολούθησε κέρασμα και καφές και κατόπιν ο μητροπολίτης Αλέξανδρος συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο ξεναγήθηκε στο χώρο που ετοιμάζεται το συσσίτιο του Ιερού ναού , στο χώρο της Ιματιοθήκης της αγάπης καθώς και στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού της μητροπόλεως Αργολίδος. Ο μητροπολίτης μετά την σύντομη ξενάγηση δήλωσε πράγματι του θαυμασμό του για το μεγάλο έργο που επιτελεί ο Ιερός ναός της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου ,αφού καθημερινά σιτίζονται 150 άνθρωποι ενώ πάρα πολλοί είναι κι αυτοί που παίρνουν ρούχα και παιχνίδια. Παρών ήταν κι ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος ,ο οποίος ευχαρίστησε κι αυτός τον μητροπολίτη Μαντινείας για την επίσκεψη του.
Κυριακή των Βαΐων
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».Σημειώνεται ότι στις πρώτες εκκλησίες εορταζόταν η μνήμη αυτή με αναπαράσταση του γεγονότος. Συγκεκριμένα στους Αγίους Τόπους κατά τον 4ο αιώνα ο επίσκοπος ξεκινώντας με πομπή από το Όρος των Ελαιών εισερχόταν στα Ιεροσόλυμα επί «πώλου όνου» περιστοιχιζόμενος από τον κλήρο ενώ οι πιστοί προπορευόταν κρατώντας κλάδους φοινίκων.
Στους δε βυζαντινούς χρόνους τελούνταν ο λεγόμενος «περίπατος του Αυτοκράτορα» όπου η πομπή ξεκινούσε από τα ανάκτορα στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας κρατώντας την εικόνα του Χριστού πλαισιωμένος από το ιερατείο όπου και κατέληγε στην Αγιά Σοφιά. Της αυτοκρατορικής αυτής πομπής προηγούνταν ο λαμπαδάριος ο οποίος έψελνε «Εξέλθατε έθνη και θεώσασθε σήμερον τον βασιλέα των ουρανών…».
Κυριακή των Βαΐων στη Μόσχα με συμμετοχή του Τσάρου Αλέξανδρου Β'. (πίνακας του V. Greg. Schwarz, 1865).
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Βαλσαμώνα στο τέλος της εορτής αυτής ο μεν Αυτοκράτορας διένειμε ιδιόχειρα βάγια και σταυρούς, ο δε Πατριάρχης κεριά για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Το βυζαντινό αυτό έθιμο παρέλαβαν και τηρούσαν με ευλάβεια και οι Τσάροι της Ρωσίας τους οποίους ακολουθούσε ο κλήρος ξεκινώντας από το Κρεμλίνο και καταλήγοντας στο μητροπολιτικό ναό.
Στην Ελλάδα αντ΄ αυτών διατηρείται μόνο η διανομή των βαγιών από τους ιερουργούς των εκκλησιών.
Κατά το Μεσαίωνα στη Δυτική Εκκλησία υπήρξε ένα περίεργο έθιμο όπου μέσα στην εκκλησία περιαγόταν όνος επί του οποίου φερόταν ομοίωμα του Χριστού.
PHOTO STUDIO B&G ΑΠΕ//ΜΠΕ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου