ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ




...ου γαρ εστιν η βασιλεία του Θεού βρώσις και πόσις, αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν πνεύματι αγίω.
Επιστολή Παύλου πρός Ρωμαίους.
κεφ.14 στιχ.17






Νηστεύεις; απόδειξε μου το διαμέσου των ίδιων των έργων. Ποιά έργα εννοεί; Ας δείς φτώχο, να τον ελεήσεις. Αν δείς εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του. Αν δείς μια όμορφη γυναίκα, να την αντιπαρέλθεις.
Ας μη νηστεύει, λοιπόν, μόνο το στόμα αλλά και το μάτι και η ακοή, και τα πόδια και τα χέρια και όλα τα μέλη του σώματος μας.
Να νηστεύουν τα χέρια παραμένοντας καθαρά από την αρπαγή και την πλεονεξία. Να νηστεύουν τα πόδια ξεκόβοντας από τους δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Να νηστεύουν τα μάτια, εξασκούμενα να μην πέφτουν ποτέ λάγνα πάνω σε όμορφα πρόσωπα, ούτε να περιεργάζονται τα κάλλη των άλλων...
Δε τρώς κρέας, να μην φάς και την ακολασία διαμέσου των ματιών. Ας νηστεύει και η ακοή. Και νηστεία της ακοής είναι να μην δέχεται κακολογίες και διαβολές. Ας νηστεύει και το στόμα από αισχρά λόγια και λοιδορίες διότι τι όφελος έχουμε όταν απέχουμε από πουλερικά και ψάρια, δαγκώνουμε όμως και κατατρώγουμε τους αδελφούς μας;

άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος








Νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής Η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι η αρχαιότερη νηστεία της Εκκλησίας και ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους. Νηστεύουμε από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.*









Η νηστεία των Χριστουγέννων διαρκεί από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου. Νηστεύουμε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ψάρι καταλύουμε κάθε μέρα από τις 16 Νοεμβρίου έως και 17 Δεκεμβρίου εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή.


Νηστεία των Χριστουγέννων











Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής διαρκεί από την Καθαρή Δευτέρα έως και το Σάββατο του Λαζάρου. Νηστεύουμε από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ψάρι καταλύουμε δύο φορές: στις 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυ-ριακή των Βαΐων. Τετάρτη και Παρασκευή η νηστεία εντείνεται με την μη κατάλυση οίνου και ελαίου.


Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής










Η νηστεία της αγίας και μεγάλης Εβδομάδας μαζί με αυτή της Τετάρ-της και της Παρασκευής είναι οι αρχαιότερες νηστείες της Εκκλησίας και ανάγονται στους αποστολικούς χρόνους. Αρχίζει το βράδυ της Κυ-ριακής των Βαΐων και λήγει τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας. Νηστεύουμε το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ και το λάδι. Λάδι καταλύουμε μόνο την Με-γάλη Πέμπτη, λόγω του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή της παράδοσης σε μας της θείας Ευχαριστίας. Την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο η νηστεία εντείνεται ακόμη περισσότερο.


Νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας



















Η νηστεία των αγίων αποστόλων (Πέτρου και Παύλου) αρχίζει την δευτέρα μετά την Κυριακή των αγίων Πάντων και τελειώνει στις 29 Ιουνίου. Νηστεύουμε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Ψάρι τρώμε κάθε μέρα εκτός από τετάρτη και παρασκευή. Εάν το Πάσχα είναι όψιμο τοτε διαρκεί λίγες μέρες ή και καθόλου.


Νηστεία των αγίων Αποστόλων












Η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου διαρκεί από την 1 Αυγούστου έως και τις 14 Αυγούστου. Νηστεύουμε από το κρέας, το ψάρι και τα γαλα-κτοκομικά προϊόντα. Ψάρι καταλύουμε στις 6 Αυγούστου, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.


Νηστεία του Δεκαπενταυγούστου











Μονοήμερη νηστεία στις 29 Αυγούστου, μνήμη της αποτομής της κε-φαλής του αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού. Νηστεύουμε το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το λάδι.

Νηστεία του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου










Μονοήμερη νηστεία στις 14 Σεπτεμβρίου, Εορτή της υψώσεως του τιμίου Σταυρού. Νηστεύουμε το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προ-ϊόντα και το λάδι. Είναι πολύ σημαντική νηστεία της Εκκλησίας και κατέ-χει τα "ίσα της Μεγάλης Παρασκευής".


Νηστεία του τιμίου Σταυρού












Μονοήμερη νηστεία στις 5 Ιανουαρίου. Νηστεύουμε από το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και το λάδι. Ο σκοπός της νηστείας αυτής είναι η προετοι-μασία μας για την γιορτή των Θεοφανείων και όχι για την πόση του μεγάλου αγιασμού, όπως κακώς πιστεύται. Είναι κατάλοιπο της κοινής ημέρας εορτασμού της Γέννησης και της Βάπτισης στις 6 Ιανουαρίου στην αρχαία Εκκλησία και της νηστείας που προηγούνταν. Όταν χώρισαν οι γιορτές έμεινε μόνο η νηστεία της παραμονής.

Νηστεία της παραμονής των Θεοφανείων








Διαβάστε την
Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου
για το θέμα του Μεγάλου Αγιασμού.
























* Σύμφωνα με την ακρίβεια τις τετάρτες και τις παρασκευές νηστεύουμε και το λάδι, αλλά αυτο στις μέρες μας τηρήται από τους μοναχούς και κάποιους ευλαβείς χριστανούς.


Τα σάββατα και τις κυριακές απαγορεύεται ρητώς η νηστεία του ελαίου, λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα των ημερών αυτών. Νηστεύεται μόνο το Μεγάλο Σάββατο.


ΚΑΤΑΛΥΣΙΣ ΙΧΘΥΟΣ:
7 Ιανουαρίου. Σύναξις προς τιμήν του αγ. Ιωάννου του Προδρόμου.
2 Φεβρουαρίου. Υπαπαντή του Σωτήρος Χριστού.
25 Μαρτίου. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής.
Απόδοσις του Πάσχα (παραμονή της Αναλήψεως).
24 Ιουνίου. Γέννησις του αγ. Ιωάννου του Προδρόμου.
29 Ιουνίου. Πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου & Παύλου.
6 Αυγούστου. Μεταμόρφωσις του Σωτήρος Χριστού.
15 Αυγούστου.
Κοίμησις & Μετάστασις της Θεοτόκου.
8 Σεπτεμβρίου. Γέννησις της Θεοτόκου.
14 Νοεμβρίου.
Αγ. Φιλίππου του αποστόλου.
21 Νοεμβρίου.
Εισόδια της Θεοτόκου.










ΚΑΤΑΛΥΣΙΣ ΕΙΣ ΠΑΝΤΑ:
Εβδομάδα Τελώνου & Φαρισαίου
Εβδομάδα Τυροφάγου
(όλα εκτός από κρέας)
Εβδομάδα Διακαινισίμου
Εβδομάδα Πεντηκοστής

12ημερο των Χριστουγέννων




Δεν υπάρχουν σχόλια: