Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Γιορτάζει το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα

 


 Πανηγυρικά εορτάστηκε και φέτος η εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο.
Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου εορτάζει το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου, στην Καραθώνα.
Πρόκειται για ένα εξωκλήσι χτισμένο την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από κάποιο νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, που τότε ήταν μεγάλο εμπορικό λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή.
Ο καπετάνιος με το πλοίο του μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία , τότε για να σωθεί ο ίδιος και το πλοίο, έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο ,έτσι και έγινε ,το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του και έφτιαξε την εκκλησία με πολύ κόπο λόγω της δύσβατης περιοχής και μάλιστα αντί για νερό για την λάσπη έβαλε κρασί...
Από τότε το εκκλησάκι στέκει αγέρωχο μέσα στους αέρηδες τα κύματα του χειμώνα και κόντρα στα φυσικά φαινόμενα αλλά και χάρη στις προσπάθειες του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, καταφέρνει μέχρι και σήμερα να είναι φύλακας άγγελος σε όλα τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι της πόλης και στολίδι του Ναυπλίου.
Για να πάει κανείς εκεί περπατά λίγα χιλιόμετρα μέσα από ένα μονοπάτι και σαν όαση ξεπροβάλει το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι.
Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος , Ιερέας της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου κι ο Ιερέας π. Χρήστος Ιωαννίδης .
Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου από την εκκλησία ως το λιμανάκι με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: